„Soft Girl“, trend-ul fetelor care se lasă de muncă face vâlvă în Suedia. O reașezare a valorilor sau un pas înapoi pentru egalitatea de gen?

Suedia este o țară cu o reputație globală privind susținerea egalității de gen. Cu acest avans în mentalitatea și șansa pe care Suedia o acordă femeilor, este greu de explicat pentru organizații feministe și chiar pentru partide de ce femeile tinere îmbrățișează o nouă tendință pe rețelele sociale: „soft girl“, un trend care celebrează renunțarea la muncă. Femeile care au adoptat această tendință spun că duc o viață mai „blândă“, mai relaxantă și mai feminină.

Vilma Larsson este unul dintre influencerii „soft girls“. Are 25 de ani, a lucrat anterior într-un magazin alimentar, apoi într-un azil de bătrâni și chiat într-o fabrică. Acum un an a renunțat la muncă pentru a deveni „prietena casnică” și spune că nu a fost niciodată mai fericită.

„Viața mea este mai ușoară. Nu mă mai lupt. Nu sunt foarte stresată”, spune Vilma.

Iubitul ei lucrează de la distanță în domeniul financiar, iar în timp ce el își petrece zilele la laptop, Vilma merge la sală, bea cafea sau gătește. Cei doi au crescut în orașe mici din centrul Suediei, dar acum călătoresc mult și își petrec iarna în Cipru.

„În fiecare lună, el îmi oferă un salariu din banii pe care îi câștigă. Dacă am nevoie de mai mult, îi cer. Dacă am nevoie de mai puțin, economisesc restul,” explică Vilma Larsson.

Vilma își împărtășește stilul de viață pe Instagram, YouTube și TikTok, unde a strâns 11.000 de urmăritori. Unele dintre postările sale au primit aproape 400.000 de aprecieri, dar ea spune că nu câștigă venituri din conținutul său.

Folosește hashtagurile „hemmaflickvän” și „hemmafru” (în suedeză „prietena casnică” și „casnică”) și se descrie ca o „soft girl” – o identitate care îmbrățișează un mod de viață mai blând, mai feminin, în loc să se concentreze pe carieră.

Un microtrend care a luat amploare

Stilul de viață „soft girl” a fost un microtrend pe rețelele sociale în diferite părți ale lumii încă de la sfârșitul anilor 2010. Însă, în Suedia – cu cinci decenii de politici menite să promoveze gospodăriile cu venituri duble – popularitatea recentă a acestui concept a stârnit atât surprindere, cât și divizare.

Ungdomsbarometern – cel mai mare sondaj anual din Suedia despre tineri – a atras atenția asupra trendului „soft girl” acum un an, când acesta a devenit o alegere populară în rândul tinerilor de 15-24 de ani, întrebați despre tendințele din 2024.

Un alt studiu publicat de Ungdomsbarometern în august sugerează că trendul devine chiar o aspirație printre elevele mai tinere, 14% dintre fetele cu vârste între 7 și 14 ani identificându-se drept „soft girls.”

Vilma spune că a observat cum mama, sora și bunica ei erau mereu stresate de faptul că trebuiau să muncească.

„Este vorba de a te îndepărta de acest ideal de ‘girl boss’, pe care l-am văzut mulți ani, unde există cerințe foarte mari de succes în fiecare aspect al vieții,” explică Johanna Göransson, cercetătoare pentru Ungdomsbarometern.

Nu există date oficiale despre numărul tinerelor „soft girls” care renunță complet la muncă și trăiesc din veniturile partenerilor, dar Göransson estimează că procentul este probabil mic. Totuși, subiectul a devenit unul major de discuție în Suedia, de la editoriale în ziare importante, la dezbateri la Almedalen – un eveniment politic anual transpartinic – și pe televiziunea publică suedeză.

Un pas înapoi pentru feminism?

Gudrun Schyman, co-fondatoare și fost lider al partidului feminist Feministiskt Initiativ, crede că femeile care trăiesc din veniturile partenerilor lor reprezintă „un pas înapoi” pentru egalitatea de gen.

„Tinerii nu poartă cu ei istoria luptei pentru drepturile femeilor – dreptul la muncă, dreptul la un salariu și dreptul la independență economică,” spune Schyman.

Pe de altă parte, Partidul Democraților Suedezi susține trendul „soft girl.” „Cred că oamenii ar trebui să decidă singuri asupra vieții lor. Și dacă ai posibilitatea economică să faci asta [să trăiești din veniturile unui partener], atunci e bine pentru tine,” afirmă Denice Westerberg, purtător național de cuvânt al aripii de tineret a partidului.

Dezbaterea merge dincolo de ideologie, atingând factori sociali și culturali care ar putea influența tinerii să aspire la un stil de viață mai „blând.”

Deși Suedia promovează echilibrul între viața personală și muncă, stresul în rândul tinerilor este în creștere. Göransson sugerează că trendul „soft girl” ar putea fi o extensie a fenomenului global „quiet quitting” (munca făcută strict în limitele cerințelor).

Cu toate acestea, cel mai mare subiect de discuție rămâne dacă acest trend reprezintă o reacție la limitele politicilor suedeze de egalitate de gen.

„Cred că problema de fond, care este legată de sănătatea mentală, burnout-uri și altele, este mai îngrijorătoare,” concluzionează economistul Shoka Åhrman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *